
Lojistik
-
Tarihin erken dönemlerinden beri lojistik faaliyetlerinin yapildigini söylemek mümkündür. Örnegin Antik Roma döneminde, ticaret yollari üzerinde ürün ve malzeme tasinmasi yapiliyordu. Ancak günümüzde tanidigimiz; paketleme, tasima, depolama, gümrük isleri ve sigortalama gibi süreçleri kapsayan modern lojistik kavrami, Ingiltere’nin Hindistan’i kontrolü sirasinda, 19. Yüzyildan 20. Yüzyilin ortalarina kadar çesitli kapasitelerde var olmus; asil evrimini Sanayi Devrimi ile birlikte tamamlayarak bugünkü formuna ulasmistir.
-
Lojistik süreci birçok bilesenden olusan, birçok ekip ve fonksiyonun birlikte uyum içerisinde çalismasi sonucu basariya ulasabilecek karmasik bir süreçtir. Bu süreç isletilirken genel olarak 4 temel adimdan bahsetmek mümkündür: Tedarik Zinciri Yönetimi: Malzeme ve hammaddenin tedarik edilmesi, tedarikçilerin yönetimi, siparis yönetimi ve satin alma süreçlerinin yönetimini içerir. Depolama ve Stok Yönetimi: Malzeme ve ürünlerin depolanmasini, envanter yönetimini, stok kontrolü ve siparis yönetimi gibi faaliyetleri kapsar. Tasimacilik Yönetimi: Ürünlerin tasinmasi, nakliye yönetimi, rotalama, teslimatin planlanmasi, araç ve filo yönetimi süreçlerinden olusur. Geri Dönüsüm ve Atik Yönetimi: Ürünlerin ve malzemelerin geri dönüsümü, ileri dönüsümü, yeniden kullanimi veya atik yönetimi islerini barindiran son adimdir. Lojistik sürecinin basarisi, iyi bir planlama ve organizasyon, uygun teknolojik araçlar ve is süreçleri ile uygun kaynak kullanimi ve etkili bir takim çalismasi sonucu mümkün olacak; firmaya büyük bir rekabet avantaji saglayacaktir.
#Nakliyat#Yurt Disi#Yurt içi#Uluslar Arasi#Paketleyiciler ve Nakliyeciler#Yerel Tasima Sirketleri#Uzun Mesafe Tasiyicilar#Uzun Mesafe Tasima Sirketleri